Miraj. (Copyright Alexandru Balogh)

luni, 30 iulie 2012

Viktor Orban si politica externa a Romaniei

Personal, dupa cum am mai spus-o de cateva ori, ma simt jignit atunci cand orice demnitar strain considera ca e liber sa faca si sa spuna orice pe teritoriul Romaniei, sau sa se amestece in treburile interne ale tarii noastre fara sa fie sanctionat in niciun fel. Am discutat si discut de ani de zile aceasta problema cu prieteni si cunostinte si nu mica mi-a fost mirarea sa constat ca doctori in istorie considera asta diplomatie. "Ei se fac de ras, noi suntem diplomati!". Nu, nu suntem diplomati iar asta nu inseamna diplomatie.

In relatiile inter-statale de exemplu, un diplomat de cariera stie cand sa taca! Declaratiile facute de catre un diplomat strain sunt facute totdeauna in numele tarii pe care o reprezinta. Orice diplomat isi alege cu grija cuvintele si frazele folosite, stiind ca ele vor fi analizate in detaliu si mai ales limita impusa de functia de diplomat si de interesele si politica tarii a carei reprezentant este.

In ultimii ani, demnitarii care fac declaratii la adresa Romaniei parca ar fi pietarii din coltul strazii mele. Se pronunta asupra oricarui lucru, dar mai ales se pronunta intr-un mod violent. Nu vreau sa reamintesc declaratiile venite in ultimii ani de la reprezentantul SUA la Bucuresti, al liderilor maghiari care considera Transilvania ca fiind groapa lor de nisip unde vin si-si pot face, asemenea cainilor, nevoile, sau de la unii lideri europeni. Astept clipa cand toate aceste derapaje, toate aceste jigniri aduse Romanieisi poporului roman in ansamblu, toate aceste calcari in strachini de la regulile diplomatiei vor fi sanctionate si de catre reprezentantii politicii noastre externe.

Astept clipa cand musiu Orban va primi persona non-grata in Romania, cand se va face o cerere SUA pentru schimbarea ambasadorului in Romania dupa o declaratie de genul celor izvorate din gura lui musiu Gittenstein, sau cand ii vom mai urechea si pe reprezentantii statelor europene care se considera mai presus, ca fiind purtatorii, detinatorii democratiei, dar fac declaratii antidemocratice. Intr-un cuvant astept clipa in care Romania nu va mai considerata o tarla de pe care te duci sa-ti strangi granele si veniturile, ci o tara independenta, suverana, indivizibila, dar mai ales demna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu