Miraj. (Copyright Alexandru Balogh)

joi, 26 iulie 2012

Hoti, senatori, directori, interlopi- care mai e diferenta?

Zilele astea vad ca procurorii Romaniei si-au adus aminte pentru ce sunt platiti; sau le-a luat cativa ani sa-si dea seama ce mama dracului inseamna sa fi procuror. Si iata ca incet incet incep sa apara si acte care arata ce stia orice roman cu scaun la cap: ca nu poti pagubi statul roman cu zeci de miliarde de euro pe an prin evaziune sau furt direct din bugetul de stat fara acordul si fara participarea politicului la nivel inalt si mai ales al institutiilor statului, alea de control si justitie. Metodele din cele mai diverse, dar toate rasuflate: tiganul la inaintare, firma pe numele uneia persoane care habar n-are ca are firma, sau care abia isi poate scrie numele, vanzari de materiale catre stat la pret de zeci de ori mai mare decat e pe piata libera, etc.

Perfect, ma bucur ca in sfarsit se pune justitia in miscare. Asteptarile care le am insa pe un termen putin mai lung, este instrumentarea rapida a dosarului si trimiterea inculpatilor in instanta, nu vreau sa mai astept zece ani pana se da un verdict, iar la sfarsit mi-as dori sa vad recuperarea prejudiciului. Asta cu recuperarea prejudiciului mi se pare mai importanta chiar decat trimiterea lor la inchisoare. Nu de alta, dar stiu vreo cateva milioane de romani care ar face puscarie 3 ani pentru 1 miliard de euro de exemplu. Aud voci de la nivel inalt care ne spun ca nu se poate, contractele sunt prea bine facute, etc. N-am facut eu dreptul, dar daca pretul e muuuuullt supraevaluat, cum ar fi ... 20 de milioane de euro km de autostrada inexistenta in Romania, semnatarii urmariti penal pentru abuz in serviciu, am impresia ca pe linia asta se poate si anula un contract si urmarirea recuperarii prejudiciului. Si e vorba de multe miliarde de euro in joc, bani de care cred ca Romania are nevoie.

P.S. Fiecare intelege ce vrea, unii de exemplu inteleg din textul meu ca toata clasa politica e la fel. Cred totusi ca textul e clar si nu e ceva nou pentru nimeni: nu poti da tunuri de miliarde de euro pe an decat cu aportul si complicitatea institutiilor statului si al politicului, o parte din ele. Titlul pe de alta parte ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru votanti: atentie pe cine votati, ca avem obiceiul sa votam si penali in Parlament. Votantul roman nu se prea uita si nu prea cerceteaza persoana pe care o voteaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu