Miraj. (Copyright Alexandru Balogh)

miercuri, 1 august 2012

Curtea Constitutionala - intre legalitate si dreptate

Am primit mai multe "critici" de la prieteni care mi-au atras atentia ca in ultima postare de luni dimineata, am scris la sfarsit ca si daca nu se face cvorum, ma culc linistit. Unii au mers pana la a ma face "basist". lool. Sa ma explic asadar tuturor.

Oricine a citit macar manualul de clasa a 12-a de filosofie, a aflat si ar trebui sa stie urmatorul lucru: e o diferenta intre legalitate si dreptate. Adica, o fapta desi e legala, nu e neaparat dreapta. Si nimeni nu merge in instanta pentru a-si afla legalitatea, ci pentru a-si gasi dreptatea. E un aspect pe care se pare ca legiuitorii nostrii l-au uitat de mult, sau se fac ca nu-l stiu. Caci peste toate legile, domneste una singura: legea bunului simt. Pana si in SUA unde legea se aplica la virgula, si desigur unde ai toate sansele sa gasesti niste aberatii mai presus de logica umana.

Dar sa revenim la oile noastre. Am auzit in ultimii ani din partea reprezentantilor PDL niste aberatii mai presus atat de logica, cat si bun simt sau legalitate. Ultima dintre ele a fost atunci cand se dezbatea de mama focului daca Basescu are dreptul sau nu la telefon securizat in biroul de campanie. Toti reprezentantii PDL ieseau in public cu urmatorul text: "Pai nu scrie exact termenul telefon securizat in lege, deci daca nu scrie are dreptul." Hmmm. Bine, daca vin azi si-ti dau o palma de-ti scot toti dintii din gura aia nerusinata, dupa logica ta de PDL-ist nu ma poti da in judecata pentru agresiune: pentru ca nu scrie in lege termenul palma, cot, cap in gura ec. Ne-am obisnuit atat de mult insa cu ilogica, cu fortarile legii in Romania, cu interpretarea lor dupa nevoile noastre conjuncturale, incat incet-incet uitam ce mama dracului e aia legislatie si ce dracu mai cautam intr-o sala de judecata.

Si acum, dupa toate aceste explicatii preliminare, sa revenim la linistea mea inainte de culcare. 46.5% dintre votanti, adica din aia 18.5 milioane care nu mai suntem de mult in Romania, au votat la referendum, 87% din ei votand DA. Realitatea este insa putin schimbata, iar realitatea este cea pe care Curtea Constitutionala va trebui sa o ia in considerare atunci cand se pronunta. Cateva milioane bune de romani sunt plecati definitiv din tara. Si aici nu ma refer la cifrele oficiale, ci la cele reale. In SUA, oficial sunt 100-200 de mii de romani, neoficial trec insa de 1 milion. Cine a stat si numai 3 luni in state, poate sa confirme aceste cifre. In statele europene avem de asemenea cateva milioane, si nu exagerez cu cifrele. In plus, datorita "masurilor extraordinare" ale statului in vederea incurajarii cresterii natalitatii din Romania, tara noastra imbatraneste vazand cu ochii, iar natalitatea e in continua scadere de vreo 20 de ani incoace. Cele cateva milioane plecate din tara, sunt in cea mai mare masura a lor tineri. Cu alte cuvinte, realitatea bate pana si cele mai optimiste cifre oficiale, adica intr-un cuvant: Romania e intr-un mare rahat din punctul asta de vedere.

Pe langa problema cifrelor insa, CCR trebuie sa ia in considerare si urmatoarele: cam 30% din populatia tarii nu este interesata sa-si exercite niciodata dreptul constitutional de a vota. Adica la o cifra de 16 milioane de votanti, 4.8milioane nu merg niciodata la vot. Asta ne lasa cu aproximativ 11 milioane de potentiali votanti, din care s-au prezentat la vot aproape 9 milioane (vezi alegerile prezidentiale din 2009 cand s-au prezentat la urne 10.5 milioane cu tot cu zecile de mii de voturi de peste hotare). Acest fapt, in coroborare cu boicotul referendumului din partea PDL si UDMR, facea absolut imposibila implinirea cvorumului. Iar boicotarea referendumului prin orice mijloace, e ilegala. Insumand toate aceste conditii, CCR nu poate face abstractie de faptul ca din numarul populatiei care si-a exprimat vreodata dorinta prin vot, 80% s-au prezentat la urne duminca. Si aceasta este cifra reala, acestea sunt cifrele cu care CCR ar trebui sa lucreze si pe care USL ar trebui sa le aduca la cunostinta CCR. Ignorarea unei asemenea majoritati, ar insemna din nou, incepe sa devina obisnuinta, ignorarea cu desavarsire a vointei populare, adica incalcarea legalitatii, dreptatii si a democratiei in Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu