Miraj. (Copyright Alexandru Balogh)

joi, 2 august 2012

Rolul SRI in societatea romaneasca

Stiu ca zilele astea toata lumea e concentrata pe rezultatele referendumului, demiterea presedintelui si in principal discutiile se poarta pe marginea subiectelor politice. Uitandu-ma insa la stiri in ultimele 2 saptamani, nu pot sa nu observ ca din ce in ce mai multi fosti sau chiar actuali directori de institutii sunt trimisi in judecata. Nu ma intelegeti gresit, personal nu am nici o problema cu asta, cum de asemenea nu am mari indoieli privitoare la vinovatia acestora.

Am mai auzit insa o stire mai zilele trecute: cica nu exista probe directe in dosarele deschise lui musiu Blejnar. Acu, desigur, facand doar o simpla comparatie cu institutiile americane, ma intreb de ce mama dracului avem noi 7 servicii speciale? In ultimii ani cel putin, dar nu-mi aduc aminte sa fi fost nici inainte, singurele probe aduse de acestea in marile dosare de coruptie din tara noastra, exceptie facand SIE, erau niste inregistrari audio facute cu ocazia ascultarii telefoanelor (asta presupunand ca ele sunt implicate in aceste inregistrari). Un mare minus insa, este faptul ca niciodata n-am auzit ca la aceste dosare sa fi fost depuse si ordinele judecatoresti care aprobau ascultarea acestor telefoane, pe niste baze juridice.

Ziceam de comparatia facuta cu institutiile americane. In acest caz, SIE se suprapune pe ceea ce in SUA ar fi CIA, iar SRI pe FBI. Si inteleg ca tot asa cum FBI are in grija cazurile grave interne, fara a fi specialist in aceste institutii, deci s-ar putea sa gresesc, desi ma cam indoiesc, ma gandesc ca si SRI are in atributiuni cam aceleasi lucruri. Acum intrebarea mea e: cu ce se ocupa SRI daca nu se ocupa cu securizarea interna a tarii? Aceasta securitate cred de asemenea ca inseamna si marile furturi din banii publici si evaziuni fiscale, adica vreo 50-60 miliarde de lei anual. Dupa spusele lui musiu Maior insa, seful SRI, SRI se pare ca si-a facut datoria, Maior afirmand in 2011 despre raportul pe anul 2010: "În ultimele trei luni s-au desfăşurat mai multe acţiuni de control ale comisiei la diverse unităţi ale Serviciului, fie teritoriale, fie centrale şi am tras împreună mişte concluzii legate de activitatea acestor unităţi, inclusiv unităţi precum cea referitoare la asigurarea securităţii economice a ţării. Am prezent şi un raport pe aceste chestiuni care a fost comentat şi apreciat de memebrii comisiei", a spus Maior, la ieşirea de la audieri." Cica raportul trebuia discutat in Parlament.

Ei, si aici e locul in care ma pierd. Pentru ca daca SRI a descoperit anumite filiere prin care se scurgeau banii publici, iar la sumele vehiculate e imposibil sa fii foarte discret, inseamna ca SRI are si probe. Iar daca aceste filiere au fost prezentate Parlamentului sau presedintelui Romaniei, cine a blocat urmarirea acestor filiere in justitie? De ce nu se cer aceste date SRI? Iar daca SRI nu are date deloc, poate ne explica si noua cu ce se ocupa? Ca se pare ca teroristii trec sau traiesc pe teritoriul Romaniei ca Voda prin loboda, avem 30% din PIB evaziune fiscala. Si mai ales, daca am inteles cu ce se ocupa, sau ar trebui cel putin sa se ocupe SRI si SIE, inca n-am inteles cu ce se ocupa celelalte 5 servicii secrete. Cel mai probabil una din ele se ocupa cu ascultarea telefoanelor populatiei, dar tot mai raman 4 servicii.

Credeam in prostia mea ca aceste servicii se ocupa cu siguranta statului, respectiv al cetateanului roman, din toate punctele de vedere. De asemenea, credeam in prostia mea ca aceste servicii, inteleg salariatii lor, depun un juramant sa apere tara si locuitorii ei, si nu sa deserveasca intr-un fel sau altul diverse grupuri: fie ele economice, politice sau de alta factura. Fiindca in clipa in care aceste institutii descopera orice infractiune care pune in pericol siguranta nationala, iar 30% din PIB, adica cateva zeci de milarde de euro pe an, inseamna siguranta nationala de vreme ce noi ne imprumutam masiv de pe pietele interne si externe, cand am putea avea acesti bani din eradicarea evaziunii masive, ar trebui sa reactioneze indiferent cine e cel impotriva caruia au dovezi, fie el si presedintele Romaniei.

Daca intr-adevar Blejnar a condus sau nu retea de evaziune fiscala, SRI ar trebui sa stie. Daca stie eu zic sa prezinte rapid dovezile si sa incheiem odata cu mascarada asta, sa facem curat odata pentru totdeauna in aceasta hazna si sa stopam macar imprumuturile suplimentare. Iar daca SRI nu are date, ma intreb pentru ce dracu ii mai platim? Pentru ca dupa cate stiu eu, in ultimii ani in care populatiei i s-a cerut sa stranga cureaua, serviciile secrete au beneficiat de o crestere a fondurilor, si nu sume infime, plus consructia unui nou sediu. Probabil e vremea ca aceste servicii sa demonstreze si sa ne arate ca nu au primit degeaba banii proveniti din pensiile si salariile taiate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu