Miraj. (Copyright Alexandru Balogh)

miercuri, 22 august 2012

Antonescu si politica externa

L-am ascultat aseara la emisiunea lui Gadea pe presedintele Antonescu. De ce sa nu o spun direct, mi-a placut! Aceasi atitudine demna, acelasi discurs direct si la obiect fara multe inflorituri si fara a se feri de cuvinte, lucru pentru care l-am apreciat in cateva postari anterioare. Inainte de emisiune cu vreo jumatate de ora vorbeam cu cineva care se arata revoltat de faptul ca presedintele a chemat populatia la protest in discursul de la ora 2. Ne-am contrazis bineinteles, spunandu-i nu doar ca trebuia sa o faca, ci chiar ca ma astept de la domnia sa sa repete aceasta chemare. Este in fond o chemare la apararea demnitatii fiecarei persoane in parte si a demnitatii si democratiei statului, cum aratam in postarea de ieri dupa-masa.

N-am putut sa nu remarc insa un lucru: raspunzand la o intrebare de-a moderatorului, domnul Antonescu spunea ca nu a fost dezamagit sau ca nu se simte dezamagit de Basescu, servicii sau institutii ale statului, ci de anumite forte externe. Cu tot respectul domnule Antonescu, daca doar acum v-ati dat seama de modul cum fac anumite state politica externa, inseamna ca n-ati inteles nimic din politica externa pana acum, ceea ce sincer ma intristeaza. Doar in Romania, din motive care mie personal imi scapa, a fi nationalist e un pacat de moarte, iar celor carora le spui ca esti nationalist fug de tine ca de unul care are raie. (Nu vorbesc totusi de nationalismul extremist, sa avem proprietatea termenilor.)

Orice alta tara din lumea asta, este intr-un fel sau altul nationalista,orice politica externa, in special al tarilor dezvoltate, este de factura nationalista. Pentru ca orice tara normala la cap isi apara in primul rand interesele nationale. Iar daca pentru atingerea acestor interese nationale trebuie sa calci peste democratie, sau pe capul altui popor ... ghinionul lor. Daca doar acum ati aflat domnule Antonescu, ca atunci cand e vorba de interesele nationale (adica in general cam tot ce tine de politica externa), America nu e nici vre-un superman sau o Mecca al democratiei sau al apararii drepturilor omului, ati studiat istorie degeaba. Politica externa a SUA are la baza interesele nationale, nicidecum valorile democratice sau drepturile omului. Iar daca veti privi mai cu atentie, veti putea observa ca dupa 9/11 acest fel de aface politica externa incepe sa se aplice si intern, in numele sigurantei nationale sau personale a populatiei.

Atat SUA cat si tarile dezvoltate europene au invatat de mult un lucru in ceea ce priveste politica: atunci cand e vorba de interesele tarii, de siguranta tarii mele sau de bunastarea mea ca stat, singura metoda de a face politica e acea a homo homini lupus. Toate celelalte valori dispar. Calci pe capete si dai din coate. Desigur ca nu vor spune sau recunoaste niciodata acest lucru, sigur ca la exterior vor gasi totdeauna o explicatie cu iz de democratie, insa doar pentru a pastra aparentele. Politica externa insa nu se face niciodata pe aparente, acelea sunt doar pentru a-i mai prosti pe cei care mai pun botul inca la aceste discursuri goale de continut.

Singura mea speranta ramane totusi ca ati facut acest comentariu de ochii externi, transmitand astfel un mesaj. Speranta mea ramane ca ati inteles de mult cum stau lucrurile, dar ca mesaj extern din pozitia de presedinte al Romaniei, era singura metoda de a trage un semnal de alarma. Ca de fapt acel fragment nu era adresat nicidecum populatiei Romaniei, ci extern. Retin aceasta posibilitate ca pe un soi de vesta de salvare, desi raspunsul extern al Romaniei la toate acele jigniri aduse tarii, acele calcari pe capete si acele intrari cu cizmele murdare in politica interna a Romaniei, a fost mai mult decat nesatisfacator, mai mult decat slab.

Raspunsul Romaniei s-a facut in liniste, nici macar in soapta. E ca si cum am incerca sa fim diplomati cu escrocii. Iar daca personal am invatat ceva in aceasta viata, e ca fiecaruia trebuie sa-i vorbesti pe limba lui: cu diplomatul-diplomat, cu escrocul ca pe strada. Pentru ca altfel discutam pe doua limbi diferite si ajungem sa nu ne intelem. Daca esti diplomat cu escrocul ... te va face la buzunare de cate ori va avea ocazia, iar daca n-are ocazie, isi va fauri una.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu