Miraj. (Copyright Alexandru Balogh)

vineri, 20 noiembrie 2009

Deontologii

Deseara, adica dupa 11 ore, va avea loc infruntarea dintre Basescu, Geoana si Antonescu. Ce pot sa spun altceva decat ca unul care a urmarit aceasta campanie electorala cu atentie, tot stau si ma minunez de acesti "deontologi", ma refer la ziaristi cum le spune si Badea. Se tot vorbeste la tv despre cum o sa-i intrebe pe candidatii mai sus numiti despre proiectele lor in ceea ce priveste economia, educatia, agricultura etc. Ai zice ca un candidat la presedintie trebuie sa fie un expert in economie, agricultura etc.
Sigur, o asemenea dezbatere cu asemenea intrebari se poate face in America de exemplu, probabil sablonul pe care l-au copiat si "deontologii" lui peste. Numai ca in America aceste intrebari au un sens, presedintele american detinand si functia de prim-ministru. Adica Obama isi numeste dupa alegerea in functia de presedinte stafful, adica ministrii cu care va colabora pe viitor. Un vot de blam la adresa guvernului american duce automat la un vot de blam la adresa presedintelui.
Nu este insa si cazul Romaniei. Principalele atributiuni ale presedintelui tarii noastre sunt de ordin de politica externa, adica reprezentare a tarii in contact cu alte tari si mediere pe plan intern intre partide, parlament si diferite institutii ale statului. De agricultura, educatie, economie etc se ocupa primul ministru impreuna cu ministrii delegati ale ministerelor respective. Orice interferenta a presedintelui in atributiuni care nu-i revin conform postului pe care il ocupa duce la servilism si dictatura si ar trebui amendate atat de presa cat si de organele abilitate. Asadar, a intreba viitorul presedinte al tarii care e viziunea lui asupra iesirii din criza e o intrebare fara sens, nu intra in atributiile lui ci al ministrilor viitorului guvern si al primului ministru.
Insa la noi totul e incurcat. Probabil singura intrebare care o poti pune unui viitor presedinte in clipa de fata si care sa aiba o relevanta oarecare e care e viuziunea lui asupra relatiilor externe, de exemplu Rusia, America, sau statele din comunitatea europeana. De ce? Pentru ca nu il poti intreba altceva, pentru ca toata legislatia si increngatura asta de numiri de ministrii e in asa fel facuta, impreuna cu fisa postului incat duce la o diminuare a responsabilitatii respectivilor, fie el prim ministru sau ministru de orice fel. Poti intreba presedintele de exemplu care este stafful cu care va lucra in urmatorii 5 ani, adica prim ministru sau ministrii? Nu, pentru ca prim ministrul este votat de parlament, adica senatorii si deputatii, adica toata clasa politica isi da acordul in numirea lor. In ceea ce-i priveste pe ministrii sunt alesi de primul ministru, adica votati, indirect numiti, tot de toata clasa politica. Adicatelea toata responsabilitatea cade pana la urma pe toata clasa politica. De aceea asistam la aceasta ora la acuzatii si scuze de genul, domnule tu ai fost la guvernare, ba nu, tu. Jegos. Pe cine sa tragi la raspundere? Partidele? Pai bine, dar acum alegem un presedinte, adica un om, nu senatorii sau deputatii.
Aceasta derogare de responsabilitate o regasim de la varf pana la cele mai joase functii de raspundere din toata tara. Atata timp cat ordinele vin de la centru si ele trebuiesc aplicate local, reprezentantii locali sunt doar niste marionete in mana celor de sus, adica responsabilitate zero. Se vede foarte bine acest lucru in aparatul de justitie de exemplu. Toti stim ce se intampla acolo si cum se fac sau nu se fac dosare. Responsabilitatea personala a fiecaruia e tinuta sub papucul sefului direct. Adica, mergand pe scara ierarhica, dela cel mai mic la cel mai mare, de la procuror la ministrul justitiei, daca tot am luat exemplu justitia.
In acest sens, alegerile nominale sunt doar praf in ochii romanilor. Atata timp cat politicienii voteaza orice lege dupa cum dicteaza partidul, rezulta ca tara este de fapt condusa de 2-3 maxim 4 oameni. Adica sefii partidelor care au facut o alianta pentru a avea majoritate in parlament. Nici o lege nu este votata sau respinsa daca nu vrea aceasta majoritate. Sigur, in spatele acestor sefi mai stau vreo cativa, putini la numar insa, din conducerea partidului. Este si motivul pentru care am vorbit ieri de oamenii din spatele lui Geoana, mult hiliti pana in 2004, retrasi acum in umbra, insa care vor iesi la iveala dupa instalarea lui Geoana presedinte.
M-am saturat de scris. Mai scriem si maine dupa confruntare, care dupa parerea mea nu va avea nici o relevanta in alegerea viitorului presedinte, insa sper ca macar circ sa fie, sa radem bine, macar ne mai destindem nervii. :))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu